CCCB-Xcèntric. La pantalla escrita. Michele Fleming

25 Ene 2018
2

Entradas CCCB-Xcèntric. La pantalla escrita. Michele Fleming 2018

¿Te gusta este evento?
Lugar World Press Photo. Carrer de Montalegre, 7 en Barcelona, España
Jueves, 25 de Enero de 2018 - 19:30:00 (Dentro de 6 días)
Evento público de género

Entradas

Jueves, 25 de Enero
3 EUR 19:30h
Ticketea

Información del evento

Xcèntric, el cinema del CCCB

La pantalla escrita. Les pel·lícules de Michele Fleming

Aquesta sessió està dedicada a les pel·lícules de l"artista i cineasta Michele (Shellie) Fleming, qui al llarg de la seva vida va publicar llibres i fotografies i va realitzar instal·lacions i diverses pel·lícules. 

Els films de Fleming concentren la major part de disciplines artístiques en què va treballar i combinen l"observació íntima del món que l"envoltava amb referències a altres pel·lícules i, sobretot, a multitud de llibres; és essencial el treball sobre el text en pantalla, el retrat dels cossos i l"alternança de superposicions en color i blanc i negre.

Tot i ser una de les professores més generoses i estimades per tota una generació de cineastes, des d"Apichatpong Weerasethakul fins a David Gatten, les pel·lícules de Shellie Fleming s"han mostrat ben poques vegades. Quan va morir al desembre de 2013, desenes d"estudiants de la School of the Art Institute de Chicago van escriure dedicatòries per mostrar la seva admiració envers la persona i el seu treball, ja que Fleming va ser per a molts una guia en l"àmbit personal i també una influència artística.

En les seves pel·lícules, totes realitzades en 16?mm, hi conflueixen diferents tècniques, com la inserció de fotografies i tires de cel·luloide o la combinació de capes superposades en color i blanc i negre, a més de diferents processos per obtenir els seus reenquadraments, que van portar a comparar Fleming amb Joseph Cornell i les seves caixes màgiques. Juntament amb aquestes tècniques pròpies del collage, la cineasta va recórrer a la repetició de certs motius visuals (entre els quals, l"emblemàtic cargol de mar) o a les al·lusions, d"acord amb la seva forma fragmentària de filmar els cossos (les mans i els gestos resulten especialment misteriosos en el seu imaginari). Igualment particular és el seu ús de les diferents veus en off —com la del seu pare a Life/Expectancy, on es barreja la vida solitària d"una dona amb els passatges d"un llibre de psicologia— o dels textos escrits amb què elabora desenes de formes de “posada en pàgina” a l"interior d"aquest altre marc que és la pantalla de cinema.

Left Handed Memories, 1989, Estats Units, 15?min

Private Property (Public Domain), 1991, Estats Units, 12?min

Devotio Moderna, 1993, Estats Units, 10?min

Life/Expectancy, 1999, Estats Units, 30?min.

Projecció en 16?mm. Còpies cortesia de l"Academy Film Archive.

Per a més informació i següents sessions, veure el web d"Xcèntric, http://www.cccb.org/xcentric/ca/" target="_blank">clicant aquí

Informació pràctica:

Preu per sessió: 4€ / Preu reduït: 3€ per a menors de 25 anys, Carnet Jove, jubilats, família nombrosa i família monoparental

Gratuït: Amic del CCCB, jubilat amb Targeta Rosa, aturat, carnet Docent de la Generalitat

Per a les entrades gratuïtes i els abonaments, cal passar per taquilles del CCCB.

FacebookTwitterPinterestGoogle

Imágenes

0/400
Sin publicaciones por el momento