CCCB-Xcèntric. Vides oceàniques

04 Feb 2018
2

Entradas CCCB-Xcèntric. Vides oceàniques 2018

¿Te gusta este evento?
Lugar World Press Photo. Carrer de Montalegre, 7 en Barcelona, España
Domingo, 04 de Febrero de 2018 - 18:30:00 (Dentro de 2 semanas)
Evento público de género

Entradas

Domingo, 04 de Febrero
3 EUR 18:30h
Ticketea

Información del evento

Xcèntric, el cinema del CCCB

Vides oceàniques: glaceres, marines, rius i algunes endevinalles

L"aigua, en totes les seves formes, és l"element motor d"aquest programa: des dels icebergs que, per a Stan Brakhage, remeten a un possible Edèn,  passant pels estanys de gel i els rierols de J.?J. Murphy.  La sessió conclou al fons del mar, amb la sèrie de pel·lícules fetes sense càmera de David Gatten i les petites partícules que ocupen l"espai complet d"una gran pantalla imaginada per Brakhage.

Aquest programa parteix d"una pel·lícula en què el món sembla acabat de crear: les roques de gel tallen, es pot observar la vida de les glaceres. Un insert inesperat de Jane, retrat de la dona de Stan Brakhage en plena crisi de parella, dona pas a la boira dels boscos d"Alaska. Aquest doble paisatge torna en dues de les pel·lícules de J.?J. Murphy: Ice, que ens mostra en la daurada aurora d"Iowa els elements naturals imperceptibles per a l"ull al llarg de cinquanta estanys de gel, i In Progress, en què les lents són delatades pel gebre a causa de la passivitat de la càmera davant l"espessa boirina.

Amb tot, les pel·lícules de Murphy amaguen les seves endevinalles: la refilmació a Sky Blue Water Light Sign (no direm què veiem “en realitat” per preservar-ne el misteri) no treu bellesa al seu rierol, com tampoc la refotografia d"Ice, en què la banda sonora es va enregistrar sota l"aigua. En aquest punt, la submersió serà definitiva. A What the Water Said, un projecte de nou anys, Gatten documenta la vida submarina de la costa del sud de Califòrnia, en què la pel·lícula no exposada ni revelada fa intervenir l"aigua i revela els processos, tant del cinema com de la naturalesa. Com Commingled Containers, el retorn de Brakhage al “cinema filmat” després d"una llarga malaltia, les de Gatten no són tan sols pel·lícules topogràfiques (sobre el mesurament de la salut d"una aigua que “parla”), sinó també líriques: mentre que a What the Water Said la sal marina queda inscrita en l"emulsió, a Commingled Containers el cineasta, en ple fons del mar, es reconcilia amb el món.

Creation, Stan Brakhage, 1979, Estats Units, 17?min

Ice, J.?J. Murphy, 1972, Estats Units, 7?min

In Progress, J.?J. Murphy, 1972, Estats Units, 18?min

Sky Blue Water Light Sign, J.?J. Murphy, 1979, Estats Units, 9?min

What the Water Said Nos. 1-3, David Gatten, 1998, Estats Units, 16?min

What the Water Said, Nos. 4-6, David Gatten, 2006-07, Estats Units, 17?min

Commingled Containers, Stan Brakhage, 1997, Estats Units, 5?min

Projecció en 16?mm.

Per a més informació i següents sessions, veure el web d"Xcèntric, http://www.cccb.org/xcentric/ca/" target="_blank">clicant aquí

Informació pràctica:

Preu per sessió: 4€ / Preu reduït: 3€ per a menors de 25 anys, Carnet Jove, jubilats, família nombrosa i família monoparental

Gratuït: Amic del CCCB, jubilat amb Targeta Rosa, aturat, carnet Docent de la Generalitat

Per a les entrades gratuïtes i els abonaments, cal passar per taquilles del CCCB.

FacebookTwitterPinterestGoogle

Imágenes

0/400
Sin publicaciones por el momento